Επίσκεψή στην Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων πραγματοποίησε η ΕΠΕ στα πλαίσια του προγράμματος Repower

Στο πλαίσιο  των δράσεων για το πρόγραμματος Repower που υλοποιεί η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με την Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων της Άρσις Μακρινίτσας, Μαγνησίας. Η επίσκεψη αυτή είναι η 7η κατά σειρά  επίσκεψη σε δομές προσφύγων, μετά τις επισκέψεις που έχουν προηγηθεί στις δομές φιλοξενίας προσφύγων Παλαιοκάστρου Κιλκίς, Βαγιοχωρίου Θεσσαλονίκης, Δομή Φιλοξενίας ευάλωτων οικογενειών Θεσσαλονίκης, Σερρών, Δράμας και Καβάλας. Σκοπός του Προγράμματος και των επισκέψεων είναι η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που μπορεί να παίξει ο Παραολυμπιακός Αθλητισμός σαν ένα εργαλείο ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι πρόσφυγες με ή χωρίς αναπηρία. 

Στη δράση συμμετείχαν οι αθλητές  Κωνσταντίνος Καραούζας, Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης και ο Νίκος Παπακυριάκης αθλητής Ποδηλασίας και Τριάθλου συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή και τον επιστημονικό και εκπαιδευτικό σύμβουλο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ)  Σάκη Κωστάρη και Βασίλη Καλύβα.  Στην επίσκεψη παρευρέθηκε επίσης ο Αχμέντ Ναντίμ αθλητής πρόσφυγας με αναπηρία που είναι ανήκει  στο Σωματείο Αργοναύτες Βόλου και συμμετέχει στα προγράμματα ένταξης προσφύγων με αναπηρία που υλοποιεί η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή.

Η διευθύντρια της Δομής της Άρσις κα. Ιωάννα Ρεπανά  και το προσωπικό της δομής, ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα μας και επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στην ομάδα της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Κατά την επίσκεψη έγινε συζήτηση με τους πρόσφυγες για τα οφέλη του αθλητισμού στην ζωή τους και οι αθλητές τους ενθάρρυναν να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην ζωή τους μέσα από την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό. Στη συνέχεια ακολούθησαν παρουσιάσεις παραολυμπιακών αθλημάτων και δόθηκε η δυνατότητα στους ωφελούμενος και εργαζόμενους της Δομή να συμμετάσχουν δια δραστικά σε βιωματικές δραστηριότητες παραολυμπιακών αθλημάτων και να μοιρασθούν με τους υπόλοιπους την εμπειρία τους.

Το πρόγραμμα Repower υποστηρίζεται από το Active Citizens Fund για την Ελλάδα, που χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Στο πλαίσιο τoυ προγράμματος Repower η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή θα πραγματοποιήσει και άλλες παρόμοιες δράσεις διάδοσης του Παραολυμπιακού αθλητισμού σε προσφυγικό και γενικό πληθυσμό.