Ο Παραολυμπιακός Αθλητισμός αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο κοινωνικής ένταξης, ενδυνάμωσης και συμπερίληψης. Το 2019 η πρωτοβουλία RePower της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Equal Society ξεκίνησε με την ελπίδα πως πρόσφυγες με αναπηρία μέσω της συμμετοχής τους στον οργανωμένο παραολυμπιακό αθλητισμό θα καταφέρουν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Είχαν σχεδιαστεί ταξίδια σε κέντρα υποδοχής προσφύγων, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, προγράμματα προπόνησης και συμμετοχής των προσφύγων σε αθλητικά σωματεία. Όλα αυτά πράγματι συνέβησαν και συνεχίζονται. Τίποτα όμως δεν προδιέθετε τους δύο Οργανισμούς πως το RePower θα ταξίδευε σε άλλες ηπείρους, μέχρι τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Δεν ήρθε όμως ακόμη η ώρα για αυτήν την ιστορία.
Η Αλία, Ο Αλί, ο Ναντίμ είναι μόνο ορισμένοι από τους πρόσφυγες που συμμετέχουν στο έργο ως πρεσβευτές ενός σημαντικού μηνύματος ισότητας και κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Ο Ναντίμ μεγάλωσε στο Καλέρ του Πακιστάν με εκ γενετής αναπηρία στο χέρι. Στα δεκατρία του χρόνια αποφάσισε να αφήσει πίσω όσα τον καταπίεζαν και ως ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Κατέληξε στην Ελλάδα και από εκείνο το σημείο και έπειτα ο αθλητισμός μπήκε στη ζωή του. Στον Γ.Σ. Βόλου βρήκε μια νέα οικογένεια και κάθε φορά που ξεκινά τα 800 μέτρα νιώθει ελεύθερος. Η επιβίωση και η ελευθερία είναι το ζητούμενο και για τον Αλί. Ο Αλί στο Ιράκ έζησε τη φρίκη του πολέμου. Έχασε το πόδι του από σφαίρες που θα μπορούσαν να του στερήσουν την ίδια του τη ζωή. Ταξίδεψε περνώντας χερσαία σύνορα και θάλασσες. Σήμερα προπονείται με το αθλητικό σωματείο ΑμεΑ «Τυρταίος» στη ρίψη ακοντίου και παροτρύνει όλους τους πρόσφυγες με αναπηρία να στραφούν στον αθλητισμό γιατί «σε βοηθά να αφήσεις στην άκρη τις πιο σκοτεινές σου σκέψεις».
«RePower τα καταφέραμε»
«Γεια σας με λένε Αλία Ίσσα, η καταγωγή μου είναι από τη Συρία, είμαι 20 χρονών και θα πάω στους Παραουλυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο». Σοκ. Τον Ιούλιο, στη Θεσσαλονίκη, η Αλία με τη φανέλα του RePower ανακοίνωνε στον κόσμο πως θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόσφυγας που θα συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Λίγες ημέρες μετά από την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας φώναξε δυνατά κάτω από την ελληνική σημαία, «RePower, τα καταφέραμε». Η Αλία προπονείται με τον Διονύση Κουμπάρη στον σύλλογο «Τυρταίος» και θυμάται τη στιγμή που η ζωή της θα άλλαζε για πάντα. «Γνώρισα τον αθλητισμό όταν ο γυμναστής, Μιχάλης Νικόπουλος, που δίδασκε στο ειδικό γυμνάσιο στο οποίο πήγαινα, είδε πως έχω ταλέντο».
Στο Τόκιο η Αλία μπήκε πρώτη την τελετή έναρξης των παραολυμπιακών αγώνων με την ομάδα προσφύγων ως μια από τους δύο σημαιοφόρους. «Θέλω να δώσω ένα μήνυμα σε όλους του γονείς που έχουν παιδιά με αναπηρία πως ο αθλητισμός μπορεί να τους βοηθήσει. Και θέλω να πω ειδικά στις γυναίκες να μην μένουν σπίτι».
Η Αλία και Ναντίμ ταξίδεψαν με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και την Equal Society στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, στο Βαγιοχώρι Θεσσαλονίκης και στο Φιλοξενείο οικογενειών αιτούντων άσυλο της ΑΡΣΙΣ και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μίλησαν για τη ζωή τους και ώθησαν και άλλους πρόσφυγες με αναπηρία να δώσουν μια ευκαιρία στον αθλητισμό να τους εκπλήξει και γιατί όχι ίσως αλλάξει και σε εκείνους της ζωή.
Το έργο «RePower» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Active citizens fund» με φορέα διαχείρισης την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και εταίρο την Equal Society.
Το πρόγραμμα «Active citizens fund», ύψους 12 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014-2021. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και την ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος «Active citizens fund» για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.