Πρόγραμμα «RePower»: Ένταξη των προσφύγων με αναπηρία μέσω του αθλητισμού

Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και ο οργανισμός Equal Society μέσα από την πρωτοβουλία «RePower» αναδεικνύουν τη δύναμη του αθλητισμού ως εργαλείο σωματικής και ψυχικής ισορροπίας και κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων με αναπηρία, αλλάζοντας τις ζωές ανθρώπων.

Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι μια ομοιογενής ομάδα. Αν και το διεθνές κανονιστικό πλαίσιο έχει αναγνωρίσει τη σημασία κάλυψης των αναγκών των ατόμων με αναπηρία στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει παραβλέψει ιστορικά την υποομάδα των προσφύγων και των μεταναστών με αναπηρία. Αυτή ακριβώς είναι και η ομάδα-στόχος του έργου. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον τρόπο που οι πρόσφυγες μπορούν να ενσωματωθούν με επιτυχία στις τοπικές κοινότητες βασίζονται στο τρίπτυχο: οικονομικές, νομικές και κοινωνικές δράσεις. Από αυτό το τρίπτυχο απουσιάζει συστηματικά ο αθλητισμός.

Ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο σωματικής και ψυχικής ισορροπίας και κοινωνικής ενσωμάτωσης. Το RePower στοχεύει στην αύξηση της αθλητικής συμμετοχής των προσφύγων με αναπηρία και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας των προσφύγων γύρω από τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ. Η πρωτοβουλία υλοποιεί τις κάτωθι δράσεις:

Αθλητικές δραστηριότητες 50 νέων Ελλήνων και προσφύγων με αναπηρία σε κοινό γκρουπ.
Motivational speaking και αγώνες επίδειξης σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων από παραολυμπιονίκες, νέους πρόσφυγες με αναπηρία που θα έχουν ενταχθεί στην πρώτη δράση και μέλη της Παραολυμπιακής Επιτροπής.
Workshops εκπαίδευσης σε άτομα με αναπηρία ώστε να ενταχθούν επίσημα σε αθλητικά σωματεία.
Workshops για δημοσιογράφους ώστε να έρθουν σε άμεση επαφή με τα παραολυμπιακά σπορ και τον τρόπο που προσεγγίζουμε την αναπηρία.
Το έργο «RePower» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Active citizens fund» με φορέα διαχείρισης την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και εταίρο την Equal Society.

Το πρόγραμμα «Active citizens fund», ύψους 12 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014-2021. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και την ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος «Active citizens fund» για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.